Op weg naar duurzame inzetbaarheid…maar hoe doen we dat eigenlijk?

Er zijn vele definities van duurzame inzetbaarheid in omloop, maar de essentie is steeds het gezond, ontwikkeld, betrokken en aan het werk houden van het personeel. En omdat duurzaam een tijdspad veronderstelt, geldt dit dus voor alle fasen van het arbeidsleven. De invulling van duurzame inzetbaarheid ligt bij zowel werkgever als werknemer. De werkgever zal een werkomgeving moeten creëren die de werknemer in staat stelt met behoud van gezondheid en welzijn te kunnen blijven functioneren, zeker nu er steeds langer zal moeten worden doorgewerkt. De werknemer zal in zichzelf moeten blijven investeren door bijvoorbeeld de aangeboden mogelijkheden tot ontwikkeling met beide handen aan te pakken en daarmee een bredere inzetbaarheid te realiseren. Goed inzetbare medewerkers kunnen beter inspelen op aanpassing van hun takenpakket, verandering in hun loopbaan en ontwikkelingen in de organisatie.

Duurzame inzetbaarheid richt zich op gezondheid, vitaliteit, motivatie, betrokkenheid en ontwikkeling. Organisaties die daar werk van maken realiseren meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

De volgende artikelen geven een kijkje in de keuken van duurzame inzetbaarheid.

Betrokkenheid kun je creëren

Betrokken medewerkers zijn een aanwinst voor je bedrijf. Betrokkenheid creëer je door medewerkers de juiste opleiding of bijscholing aan te bieden, ze ruimte te geven voor de ontwikkeling van hun ideeën en door eigen verantwoordelijkheid en initiatief aan te moedigen of zelfs te belonen. Het creëren van betrokkenheid kan ervoor zorgen dat de medewerker voor je bedrijf behouden blijft.
Tegelijkertijd is het zorgen voor de gezondheid van essentieel belang. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. In het volgende filmpje wordt op een heldere manier getoond wat je als bedrijf kan doen aan duurzame inzetbaarheid. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Maak gebruik van de mogelijkheden van het UWV

Het is essentieel om de inzetbaarheid van je medewerkers te behouden, bijvoorbeeld door bijscholing, het opdoen van nieuwe kennis en het volgen van passende opleidingen.

Onlangs had ik een gesprek met adviseur Henk Verhage van UWV werkgeversdiensten. Hij gaf aan dat je als adviseur creatief moet zijn in het aanbieden van oplossingen voor werkgevers. Dat de werkgelegenheid aantrekt is natuurlijk fijn maar er blijven altijd mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt die daardoor lastiger zijn te plaatsen. Omdat ik regelmatig met werkgevers spreek vanuit mijn praktijk en op zoek ben naar oplossingen hiervoor, vond ik zijn creatieve aanpak een aanrader en deze deel ik graag met jullie.

Ben je op zoek naar een nieuwe medewerker en heb je een sollicitant die wel de juiste ervaring heeft maar niet de juiste “papieren”, dan bestaat de mogelijkheid om diegene voor een aantal maanden een onbezoldigde proefplaatsing aan te bieden als jij als werkgever gedurende die periode een relevante opleiding aanbiedt. Deze opleiding is voor jouw kosten, maar als tegenprestatie kan de medeweker met behoud van uitkering binnen jouw bedrijf aan de slag. Met andere woorden: een leerwerkplek. Deze ontwikkeling binnen duurzame inzetbaarheid is bedoeld om mensen die door gebrek aan diploma’s een achterstand hebben de mogelijkheid te bieden om de juiste certificaten of diploma’s te halen. Vele werkgevers hebben op deze manier op goedkope wijze uitstekend personeel binnen gehaald. Uiteraard heb je als werkgever het commitment om bij succesvolle afloop de medewerker een contract aan te bieden. Wil je meer informatie hierover neem dan contact op met Aqwanta of met werkgeversdiensten van het UWV.

Mobiliteit

Duurzame inzetbaarheid zorgt ook voor minder verzuim. Door de mobiliteit van je medewerkers te verbeteren, zijn ze bredere inzetbaar waardoor re-integratie bij langdurig verzuim eenvoudiger wordt.
Dit verhaal van Jessy vond ik een mooie afsluiter van mijn blog over duurzame inzetbaarheid. Door de juiste cultuur binnen het bedrijf, de goede aanpak van de leidinggevende en de betrokkenheid van de medewerkers, is Jessy na zijn diagnose burn-out binnen relatief korte tijd weer aan de slag. In een andere functie en met plezier!
Lees meer

 

Door Thécla, Aqwanta HRM Services

Posted in Duurzame inzetbaarheid and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *